Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен кекс с орехи

Козуначен кекс с орехи

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Козуначен кекс с орехи
Снимка: Петя
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"За насладата от кекса и малките удоволствия от живота, ей такава книга ни се иска да напишем"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч. (краве масло) (120 г)
  • мая - 20 г свежа (или 7 г суха)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • лимонова кора - настъргана
  • ванилия - 1 п.
  • сол - 1 щ.
  • За пълнежа
  • стафиди - шепа
  • ром - 1 - 2 с.л. (коняк)
  • по избор
  • локум - 1 кутия
  • захаросани плодове - микс с плодови корички
  • За поръсване
  • захар - кристална
  • орехи - ядки цели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, накиснете стафидите в рома или коняка.

След това разтворете маята в малко топло мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете я на топло за да втаса.

В купа разбийте яйцата със захарта, след което сложете втасалата мая, останалото хладко мляко, олиото, брашното, щипката сол и разбъркайте добре.

Добавете накиснатите стафиди и отново разбъркайте.

Във форма за терин с дължина 30 см поставете хартия за печене и я намажете леко с мазнина.

Изсипете 2/3 от сместа, върху нея сложете плънката по избор или локума, нарязан на малки парчета, или микса и отгоре останалата кексова смес.

Оставете на топло за около 30-40 минути да втаса. Поръсете със захар и украсете с ореховите ядки.

Печете в предварително загрята на 180ºС фурна до суха клечка.

При мен първите 20 минути са при изключен горен реотан и след това периодично го включвам и изключвам до пълното изпичане на кекса. Така избягвам прегарянето му отгоре. Ако нямате тази опция на фурната, при необходимост ползвайте хартия за печене или фолио за покриване на кекса.

Освен това разпределих сместа в две малки форми за терин и получих два кекса с различна плънка - единият с пълнеж от стафиди и локум, а другият - от стафиди и микс от захаросани плодове и плодови корички.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#264213
Потребител#264213
Здравейте ! Рецептата е много сполучлива..правих я 2 пъти, но имам проблем с печенето..първоначално почва да тече тестото...Моля за съвет дали брашното / 420 гр. е малко или е превтасал кекса-козунак...Можете ли да ми напишете съставките в грамажи....може да съм объркала мерните единици...Каква е чаената чаша , която използвате ? Благодаря предварително за отговора Ви !
Поздрави !
Виола
05.04.2021 17:15