Начин на приготвяне
Изсипете 300 г брашно в дълбока купа. По средата направете кладенче и изсипете хладкото прясно мляко и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане еднородна. Прибавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в намазана с мазнина купа, покрийте го със стреч фолио и оставете да втаса за 2 часа.
Докато тестото втаса, пригответе плънката. Нарежете лука на средно дебели полумесеци. Задушете го в тиган със зехтин, овкусете го с щипка сол и червен пипер.
Извадете лука от тигана, когато омекне, и стане златист. В същия тиган поставете каймата и я запържете, докато се сготви.
Към края прибавете подправките. Прибавете запържения лук и ги разбъркайте заедно. Махнете тигана от котлона.
Оставете плънката да изстине, преди да я използвате.
Когато тестото втаса, го разделете на 8 равни части. От всяка част оформете лодчици и ги подредете върху две тави, покрити с хартия за печене.
Намажете дъното на всяка лодчица с една лъжица лютеница, поставете от плънката и сложете късче моцарела. Ръбовете на тестото намажете с предварително разбит жълтък.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете лодките 10 минути и извадете тавата от фурната.
По средата на всяка лодчица върху плънката чукнете по едно яйце.
По желание може да сложите две резенчета шпек в двата края на тези пидета.
Върнете тавата с пълнените питки във фурната и печете, докато тестото стане приятно златисто.
Вашите пълнени лодки с кайма, лук, яйца и моцарела са готови.