Начин на приготвяне
Маята заедно със захарта и 1/2 ч.ч. топла водичка се смесват и разбъркват.
В тава сипваме пресятото брашно и в средата чукваме яйцето, добавяме киселото мляко, в което предварително сме угасили содата.
Сипваме и прясното мляко, сместа с маята, добавяме и солта. Сипваме и съвсем малко олио, около 1 с.л. в самото тесто.
Бъркаме с лъжицата до меко и лепкаво тесто. Доомесваме още малко тестото и пържим.
Тестото трябва да е лепкаво. Може да го оставим да почине 10 минути, а може и веднага да се започне с пърженето.
В купичка си слагаме малко олио, в което леко омазняваме ръцете. Късаме топчета от тестото, с големина колкото голям орех, разтегляме и пускаме мекичките в загрято олио.
Пържим на не много силен огън, за да не изгарят бързо.
Мекиците трябва да са тънки, почти прозрачни преди пържене.
В тигана слагаме не повече от две мекици, за да имаме време да ги обръщаме, когато станат със златист загар.
Сервираме вкусните мекици с кисело и прясно мляко, поръсени с пудра захар, с мед или с някакво сладко.
Аз не съм сложила нищо на тази традиционна българска закуска!
Коментари