Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Парфе»Парфе с банани и орехи

Парфе с банани и орехи

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Парфе с банани и орехи
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Парфе с банани и орехи - това е сладкиш за усмивки и любов"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • какао - 3 - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1 л
  • желатин - 4 пакетчета
  • банани - 2 броя
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка в приготвянето на парфето е отделянето на жълтъците от белтъците.

В дълбока тенджера се слагат жълтъците. Към тях се прибавя една чаена чаша захар и се разбиват. Трябва да увеличат обема си.

Към разбитите жълтъци се прибавя всичкия желатин, 1 литър прясно мляко и двете супени лъжици брашно.

Тази смес се кипва на котлона на бавен огън. Бърка се енергично и непрекъснато, за да не залепне. Когато сместа леко се пресече, се сваля от котлона и се оставя да изстине напълно.

През това време смелете орехите или ги нарежете на много малки парчета. Бананът също се реже на кръгчета.

Ако сте притиснати от времето и не можете да чакате сместа да изстине сама, може да налеете в дълбок съд студена вода и сложете тенджерата в нея. Сменете водата поне два пъти, за да стане по-бързо.

Отделно се разбиват белтъците с една чаена чаша захар. Белтъците трябва да са със стайна температура.

След като сместа със жълтъците изстине напълно, се смесва с разбитите белтъци. Бърка се до получаването на еднородна смес.

Получената смес се разделя в три купи на три равни части.

В първата купа сместа си остава така.

Към сместа във втората купа се прибавят смлените орехи. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

И към третата смес се прибавят три-четири супени лъжици какао. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Формата за кекс се облива хубаво с ледено студена вода.

На дъното на формата се поставя нарязания банан. Бананът може да замените с малини, ягоди, киви или друг плод. Може да приготвите парфето и без плодове.

След това върху бананите се изсипва първата, чиста смес. После какаовата смес и накрая сместа с орехите.

Готовото парфе се слага във фризера за минимум осем часа, за да стегне. Може и в хладилник, но тогава ще отнеме повече време, за да стегне.

След като извадите парфето от фризера, в дълбок съд се сипва гореща вода и в него се слага формата.

В горещата вода сели около 5 - 6 минути и се изважда.

Обръща се внимателно върху поднос.

Вашето парфе с банани и орехи е готово да го сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: