Начин на приготвяне
Сваряваме половин чаена чаша елда в 1 ч.ч. вода със ситно нарязаните стар лук, киселец, магданоз и подправките: ½ ч.л. фина хималайска сол, 2 - 3 щипки смлян черен пипер, 2-3 щипки Гарам масала (микс от индийски подправки), 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. шарлан.
Дръпваме от котлона, след като елдата се свари, и си поеме останалата водичка.
Всяка от 4-те кори разрязваме на по 12 равни квадратчета чрез сгъване. Намазваме със силиконова четчица формичките за мъфини.
За всяко едно гнездо са ни необходими 3 кори - квадратчета, които намазваме с малко шарлан и наслагваме едно върху друго, като ъглите сочат различни посоки и образуват звезда с 12 лъчи.
Поставяме ги във 12-те формички, така че да се оформят като кошнички. Разделяме елдата на 12 равни части (около 1 богата супена лъжица) и пълним всяко гнездо.
Свиваме краищата на корите, завивайки плънката, и намазваме повърхността на малките банички с малко шарлан.
С останалите 12 квадрата кори за баница покриваме баничките, като за най-добро уплътняване всеки квадрат разделяме на 4 малки квадратчета.
Намазваме ги с шарлан и ги подреждаме отгоре, втъквайки краищата отстрани и застъпвайки корите в центъра.
Отгоре отново намазваме с четчицата - шарлан.
Печем във фурната около 25 минути - 20 от на 180 градуса отгоре и отдолу, а после 5 минути на 200 градуса - само отдолу (зависи от фурната).
Поднасяме топли и хрупкави веган банички мъфини с изненадващ вкусен и здравословен пролетен пълнеж от елда и левурда!
Чудно Вкусно!