Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Веган банички мъфини с елда и левурда

Веган банички мъфини с елда и левурда

Веган банички мъфини с елда и левурда
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
27/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Не сме и предполагали, че веган баничките били толкова вкусни"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 4 кори
  • елда - ½ ч.ч.
  • левурда - 10 листа
  • киселец - 5 - 6 листа
  • пресен лук - 10 пера
  • лук - 1 глава, малка
  • магданоз - 1/3 връзка, листа
  • вода - 1 ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.ч., на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • гарам масала - 2 - 3 щипки
  • соев сос - 1 с.л.
  • шарлан - 1 ч.л., за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме половин чаена чаша елда в 1 ч.ч. вода със ситно нарязаните стар лук, киселец, магданоз и подправките: ½ ч.л. фина хималайска сол, 2 - 3 щипки смлян черен пипер, 2-3 щипки Гарам масала (микс от индийски подправки), 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. шарлан.

Дръпваме от котлона, след като елдата се свари, и си поеме останалата водичка.

Всяка от 4-те кори разрязваме на по 12 равни квадратчета чрез сгъване. Намазваме със силиконова четчица формичките за мъфини.

За всяко едно гнездо са ни необходими 3 кори - квадратчета, които намазваме с малко шарлан и наслагваме едно върху друго, като ъглите сочат различни посоки и образуват звезда с 12 лъчи.

Поставяме ги във 12-те формички, така че да се оформят като кошнички. Разделяме елдата на 12 равни части (около 1 богата супена лъжица) и пълним всяко гнездо.

Свиваме краищата на корите, завивайки плънката, и намазваме повърхността на малките банички с малко шарлан.

С останалите 12 квадрата кори за баница покриваме баничките, като за най-добро уплътняване всеки квадрат разделяме на 4 малки квадратчета.

Намазваме ги с шарлан и ги подреждаме отгоре, втъквайки краищата отстрани и застъпвайки корите в центъра.

Отгоре отново намазваме с четчицата - шарлан.

Печем във фурната около 25 минути - 20 от на 180 градуса отгоре и отдолу, а после 5 минути на 200 градуса - само отдолу (зависи от фурната).

Поднасяме топли и хрупкави веган банички мъфини с изненадващ вкусен и здравословен пролетен пълнеж от елда и левурда!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: