Начин на приготвяне
Първо, обелваме картофите и нарязваме малко по-едро, отколкото ги режем за супа.
В тиган нагряваме на средна степен олио и запържваме картофите за около 5-8 мин. Правим това на два пъти, ако тиганът не е достатъчно голям.
Когато картофите са обработени така, се задушават и запържват едновременно, ухаят чудно и традиционната мусака става разкошна.
Изваждаме запържените картофи от тигана и в същия тиган поставяме нарязания ситно лук да се задуши за 2 мин.
След това добавяме каймата и задушаваме, като разбъркваме постоянно сместа (около 10 мин). Поръсваме със солта и подправките.
Когато каймата се запържи добре. добавяме нарязаните домати и една чафяна чашка вода (това е достатъчно количество, защото каймата е почти готова и картофите по този начин приготвени се сготвят бързо.
Изсипваме сместа в дълбока тавичка и печем във фурната 25 мин. Когато мусаката остане на мазнина, заливаме със заливката за мусака.
Подготовка на заливката:
В тиган запържваме брашното с олиото, да се зачерви леко. Добавяме млякото към брашното и разбъркваме да се получи рядък сос. Дърпаме от котлона сместа.
Разбиваме на ръка яйцата и добавяме към соса, като разбъркваме хубаво да се смесят съставките.
Заливаме мамината мусака с така приготвената заливка и запичаме за още 20 мин или докато заливката се запече апетитно.
Това е най-вкусната рецепта за мусака за мен и която винаги приготвям у дома.
Рецептата за мусака е от красива Каварна!
Коментари