Начин на приготвяне
Чушките, лукът, подправките се минават през блендера и се смесват с каймата и водата.
Задушават се в олиото и се прибавят нарязани на кубчета картофи.
Прехвърля се в тава и се налива вода, колкото да покрие картофите. Пече се в загрята фурна на 200°C около 30 минути или до златисто.
Към края се прави заливка за мусака, като маслото и брашното се загряват за 1-2 минути, като се разбърква непрекъснато.
Добавят се прясното и киселото мляко и се оставя още 1-2 минути.
Отстранява се и се прибавят разбити яйца и подправки.
Разбива се добре и вкусната мусака се залива.
Пече се още 15 минути на горен реотан или до златист цвят.
Накрая най-вкусната мусака с въздушна заливка се поръсва с нарязан магданоз.