Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Баница с кайма по гръцки

Баница с кайма по гръцки

Miss TastyMiss Tasty
Иноватор
261657231
Баница с кайма по гръцки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Чували сме, че баницата с кайма по гръцки била най-вкусна, знаете ли нещо по въпроса"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет одрински
  • кайма - 500 - 600 г смес
  • лук - 2 - 3 големи глави
  • яйца - 4 - 5 бр. М - Л
  • кисело мляко - 1 кофичка 2% БДС
  • олио - 2 - 4 с.л. и за подмазване на тавата
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • газирана вода - 200 мл
  • риган - ½ ч.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • кимион
  • лютеница - 1 с.л. за аромат или доматено пюре
  • масло - за задушаване на лука
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се измива добре, нарязва се на много ситно и се задушава на тиган в малко вода и масло (или олио, ако нямате масло). След като поомекне лукът, се добавя каймата.

Запържа се, като непрекъснато се разбърква с дървена бъркалка, така че каймата да стане на трохи. Овкусява се с кимион, червен пипер, черен пипер и риган.

Каймата се оставя настрани да изстива. Не я смесвайте с плънката за баницата, защото топлината ѝ ще предизвика сготвяне на яйцата.

Яйцата се измиват, чукват се внимателно, така че да не попадат части от черупките в купата. Ако има такива, се отстраняват. След това яйцата се разбиват с прибор за разбиване.

Добавя се кисело мляко към купата с яйцата. Добавя се содата бикарбонат и се разбърква добре сместа. Добавя се лютеницата. Добавя се газираната вода.

И най-накрая се добавя запържената кайма и лук. Сложете каймата непосредствено след газираната вода и содата и разбъркайте. Започнете реденето на гръцката баница веднага, за да стане по-пухкава и да не изветряват содата и газираната вода, които служат като набухвател.

Тавата за баницата с кайма се подмазва с олио или може да използвате кухненска хартия.

Корите се разстилат и баницата започва да се реди. Малко от сместа се слага върху едно от листата за баницата. Не е нужно да се слагат няколко кори, защото одринските кори са по-дебели, но ако ползвате обикновени кори - сложете 2-3 листа.

Повтаря се тази процедура до запълване на тавата.

Наредената в тавата за печене баница се намазва със слънчогледово олио отгоре и се напръсква с още малко газирана вода.

Поръсва се със сусам (използвайте белия сусам, за да се ориентирате по-добре при печенето кога баницата става златиста).

Пече се в студена фурна до готовност (около 30-40 минути).

Готовата баница НЕ се поръсва с пудра захар.

По желание може да се поръси с риган, когато се сервира.

Баницата с кайма по гръцки се поднася топла, по желание с чаша айрян.

Подходяща за закуска за следобедно хапване, за междинни закуски и за празнични трапези.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На каква температура в студена фурна? И защо всъщност да не е в загрята предварително? Благодаря!
18.02.2023 16:06