Начин на приготвяне
Яйцата на стайна температура се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с щипка сол.
В друга купа се разбиват жълтъците заедно със захарта.
Прибавя се на струйка топлата вода, а след нея и олиото.
Брашното се пресява и смесва с царевичното нишесте и бакпулвера. На порции се добавя към разбитите жълтъци, прибавя се ванилията.
След като се получи еднородна смес, се добавят разбитите белтъците, като внимателно се объркват с помощта на шпатула.
Заделя се 1/3 от кексовото тесто, към което се прибавят смлените орехи. В намазнена и набрашнена форма за кекс се изсипва първо бялата част, след това сместа със смлените орехи.
С въртеливи движения леко на места се смесват двете смеси.
Шареният кекс се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Готовността му се проверява с клечка.
Забодена в него, тя трябва да излезе суха. Когато е готов, се изключва фурната и пандишпановия кекс се оставя вътре, но на отворена врата, за да не спадне при рязката смяна на температурите.
Готовият пухкав пандишпанов кекс с орехи се поръсва с пудра захар и е готов за сервиране с чаша чай или горещо и ароматно кафе.
Всички обичат кекс, затова бихме ви препоръчали да имате под ръка и другите ни рецепти за вкусен кекс.