Начин на приготвяне
В дълбок съд изсипваме водата и добавяме олиото. Добавяме сока от лимона и захарта. Бъркаме за около минута-две.
Добавяме солта, оцета и канелата и настърганата лимонова кора.Отново разбъркваме и добавяме пресятото брашното на два пъти, като бъркаме енергично, за да не останат бучки.
Разтваряме содата в 2 с.л вода и я изсипваме в сместа. Разбъркваме добре, за да се активира.
Добавяме натрошените на едро орехи и размесваме добре.
Слагаме на дъното на тавичката хартия за печене и леко я намазняваме.
Изсипваме сместа и я разстиламе равномерно.
Размера на тавичката е с диаметър 18 см.
Печем в загрята на 160 градуса фурна за 35-40 минути.
Все още горещия кекс мажем обилно със сироп по наш избор. Аз използвах портокалов сок но може и обикновен сироп с вода и захар.
Този пандишпанов кекс може да се използва и като основа за торта.