Начин на приготвяне
Маковото семе се залива с вряла вода, покрива се с прозрачно домакинско фолио и се оставя за 30 минути. Кората на лимона се настъргва, сокът се изцежда.
Яйцата се разбиват, добавят се 400 милилитра мляко и сместа се разбива отново. Брашното се смесва със солта и содата. Брашното се добавя в млечната смес и се разбива добре.
В тестото се добавя лимоновата кора, лимоновият сок и половината разтопено масло. Макът се прецежда през сито и се счуква в хаванче заедно със захарта. Добавя се в тестото и се оставя за 20 минути на топло.
Добавя се останалото мляко. Пържат се палачинки в тиган, който се маже с олио. Палачинките се сервират горещи, като се поливат с разтопено масло.