Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Сиромашки огретен с картофи и шпек

Сиромашки огретен с картофи и шпек

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Сиромашки огретен с картофи и шпек2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Огретенът може да е сиромашки, но вкусът е страхотен"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр.
  • шпек салам - 150 г
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • За соса Бешамел
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • краве масло - 1 с.л.
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • джинджифил
  • куркума
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват както са с кората, още топли се обелват и се режат на колелца.

Подреждат се на един ред в тава намазана с олио и се поръсват с натрошено сирене и малко чубрица.

Саламът се реже на малки кубчета и също се поръсва в тавата.

Подрежда се втори ред картофи и огретенът се залива със сос Бешамел.

За направата на соса брашното се слага в суха касерола заедно с чубрицата, джинджифила, черния пипер, куркумата и солта и се запича на горещ котлон, докато придобие светло-кафеникав цвят.

Така избягвам запържването, характерно за оригиналния сос Бешамел.

Сваля се от огъня и към препеченото ароматно брашно се добавя топлото прясно мляко и маслото и соса се разбърква, за да се разтворят бучиците.

Огретенът се залива със соса и се пече 20-30 мин. на 180 градуса.

В последните десетина минути отгоре се нарежда кашкавал на тънки ленти и се запича.

Сиромашкият огретен с картофи и шпек е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: