Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Огретен с настъргани картофи

Огретен с настъргани картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Огретен с настъргани картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Въздушен, лек и толкова вкусен - този огретен има всички шансове да се превърне в любимото ни летно ястие"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 бр.
  • лук - 3 - 4 стръка, пресен
  • сирене - 150 г
  • зехтин - 5 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • прясно мляко - 180 мл
  • брашно - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • кашкавал - около 200 г за поръсване
  • магданоз - свеж за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Ако видите, че на дъното на съда има отделена мътна (от скорбялата) течност, я отцедете.

Накълцайте на ситно пресния лук заедно с перцата и смесете с настърганите картофи. Объркайте зеленчуковата смес със зехтина, малко сол и черния пипер и налейте около 2 -3 к.ч. вода.

Разпределете в тавичка и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути, след това извадете и натрошете вътре сиренето и ако е нужно, още мъничко вода, колкото да не загарят картофите и да не слепват по тавата. Не трябва и да прекаляваме с водата, за да не станат на каша.

Допечете за още 10 минутки и опитайте - ако картофените стърготини са станали крехки, не прекалено омекнали, преминаваме към следващата стъпка.

Разбийте яйцата с две три щипки сол и разбъркайте с двата вида мляко. Тази смес сгъстете с около 4-5 с.л. брашно и полейте огретена. Печете до златисто кафява коричка.

Настържете кашкавала и с него поръсете ястието. Върнете във фурната за кратко, докато се разтопи и също добие приятен загар.

Готовият огретен с настъргани картофи поднесете топъл, поръсен със свеж магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: