Начин на приготвяне
Картофите се сваряват както са с кората, още топли се обелват и се режат на колелца.
Подреждат се на един ред в тава намазана с олио и се поръсват с натрошено сирене и малко чубрица.
Саламът се реже на малки кубчета и също се поръсва в тавата.
Подрежда се втори ред картофи и огретенът се залива със сос Бешамел.
За направата на соса брашното се слага в суха касерола заедно с чубрицата, джинджифила, черния пипер, куркумата и солта и се запича на горещ котлон, докато придобие светло-кафеникав цвят.
Така избягвам запържването, характерно за оригиналния сос Бешамел.
Сваля се от огъня и към препеченото ароматно брашно се добавя топлото прясно мляко и маслото и соса се разбърква, за да се разтворят бучиците.
Огретенът се залива със соса и се пече 20-30 мин. на 180 градуса.
В последните десетина минути отгоре се нарежда кашкавал на тънки ленти и се запича.
Сиромашкият огретен с картофи и шпек е готов.