Начин на приготвяне
Първо приготвяме овесеното мляко, като за целта сипваме в чаена чаша фини овесени ядки – ¼ от вместимостта и доливаме в чашата – ¾ части филтрирана вода. Оставяме настрана за около 10-12 минути.
След това блендираме в малка кана на нутрибулет до получаване на пяна. Няма нужда да прецеждаме млякото, тъй като здравословните трици ще допълнят консистенцията на палачинките.
В каната на нутрибулет сипваме 1 разбъркано яйце, 1 чаена чаша овесено мляко, измити и нарязани пресни листа спанак и манголд, и перцата пресен лук.
Блендираме около 1 минута с почивки до получаване на наситено зелена смес.
Изсипваме я в дълбока купа удобна за разбъркване и прибавяме половин чаена лъжица сода бикарбонат и върху содата изсипваме 1 с.л. ябълков оцет, за да се активира.
Овкусяваме с 1 ч.л. фина хималайска сол, половин чаена лъжичка кафява тръстикова кристална захар, половин к.л. смлян черен пипер, 3 щипки гарам масала (микс ориенталски подправки) и 1 с.л. шарлан – нерафинирано слънчогледово масло.
Разбърквайки с телена бъркалка, прибавяме със супени лъжици по малко от брашната (3 с.л. царевично и около 10 с.л. пълнозърнесто).
Пържим ги без мазнина в керамичен тиган с незалепващо покритие, като сипваме от сместа с черпак и разстиламе кръгла палачинка със спираловидно движение, с диаметър около 18 см. Изчакваме да се образуват мехурчета по цялата повърхност, обръщаме палачинката и пържим още 2-3 минути от другата страна.
Получават се около 8 солени палачинки. Всяка готова поставяме под останалите, а всички покриваме с капак, за да се запази мекотата и пухкавината им.
В купа сипваме съставките за картофената солена плънка: 9 средно големи картофа (предварително нарязани и сварени на пара върху ветрило), 2 шепи листенца бейби спанак – цели, половин връзка свеж копър – без дръжките и около 15 перца пресен лук.
Подправяме с равна чаена лъжичка фино смляна хималайска сол, 3 щипки смлян черен пипер на мелничка, 2-3 с.л. натурално слънчогледово масло – шарлан и по желание оцет Балсамико – на вкус.
Върху всяка палачинка поставяме в едната половина листо зелена къдрава салата Лоло Бионда – с къдравата част по окръжността. Отгоре сипваме от плънката - картофена салата и загъваме палачинката на 2 - като омлет.
Подреждаме богатите палачинкови сандвичи в голямо керамично плато и украсяваме с къдрава салата - Лоло Бионда.
Богати вегетариански и диетични зелени палачинки със солена плънка.