Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Солени палачинки»Зелени палачинки със солена плънка

Зелени палачинки със солена плънка

Зелени палачинки със солена плънка
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Чинията с тези палачинки ще си я сложим в рамка и после ще ги хапнем със завидно удоволствие"

Необходими Продукти

  • За зелените палачинки
  • яйца - 1 бр.
  • овесено мляко - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - 3 с.л. пълни
  • пълнозърнесто брашно - 10 с.л.
  • спанак - 2 шепи бейби листа
  • манголд - 2 шепи бейби листа
  • пресен лук - 15 перца
  • хималайска сол - 1 ч.л. фина
  • кафява захар - ½ ч.л.
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л. домашен
  • черен пипер - ½ к.л. смлян
  • гарам масала - 3 щипки
  • шарлан - 1 с.л.
  • За плънката
  • картофи - 9 бр. средно големи
  • бейби спанак - 2 шепи листенца
  • копър - ½ връзка без дръжките
  • пресен лук - около 15 пера
  • къдрава зелена салата - 8 - 10 листа
  • шарлан - 2 - 3 с.л. слънчогледово масло
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна, фина - на вкус
  • черен пипер - 3 щипки смлян
  • оцет балсамико - 1 ч.л.по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме овесеното мляко, като за целта сипваме в чаена чаша фини овесени ядки – ¼ от вместимостта и доливаме в чашата – ¾ части филтрирана вода. Оставяме настрана за около 10-12 минути.

След това блендираме в малка кана на нутрибулет до получаване на пяна. Няма нужда да прецеждаме млякото, тъй като здравословните трици ще допълнят консистенцията на палачинките.

В каната на нутрибулет сипваме 1 разбъркано яйце, 1 чаена чаша овесено мляко, измити и нарязани пресни листа спанак и манголд, и перцата пресен лук.

Блендираме около 1 минута с почивки до получаване на наситено зелена смес.

Изсипваме я в дълбока купа удобна за разбъркване и прибавяме половин чаена лъжица сода бикарбонат и върху содата изсипваме 1 с.л. ябълков оцет, за да се активира.

Овкусяваме с 1 ч.л. фина хималайска сол, половин чаена лъжичка кафява тръстикова кристална захар, половин к.л. смлян черен пипер, 3 щипки гарам масала (микс ориенталски подправки) и 1 с.л. шарлан – нерафинирано слънчогледово масло.

Разбърквайки с телена бъркалка, прибавяме със супени лъжици по малко от брашната (3 с.л. царевично и около 10 с.л. пълнозърнесто).

Пържим ги без мазнина в керамичен тиган с незалепващо покритие, като сипваме от сместа с черпак и разстиламе кръгла палачинка със спираловидно движение, с диаметър около 18 см. Изчакваме да се образуват мехурчета по цялата повърхност, обръщаме палачинката и пържим още 2-3 минути от другата страна.

Получават се около 8 солени палачинки. Всяка готова поставяме под останалите, а всички покриваме с капак, за да се запази мекотата и пухкавината им.

В купа сипваме съставките за картофената солена плънка: 9 средно големи картофа (предварително нарязани и сварени на пара върху ветрило), 2 шепи листенца бейби спанак – цели, половин връзка свеж копър – без дръжките и около 15 перца пресен лук.

Подправяме с равна чаена лъжичка фино смляна хималайска сол, 3 щипки смлян черен пипер на мелничка, 2-3 с.л. натурално слънчогледово масло – шарлан и по желание оцет Балсамико – на вкус.

Върху всяка палачинка поставяме в едната половина листо зелена къдрава салата Лоло Бионда – с къдравата част по окръжността. Отгоре сипваме от плънката - картофена салата и загъваме палачинката на 2 - като омлет.

Подреждаме богатите палачинкови сандвичи в голямо керамично плато и украсяваме с къдрава салата - Лоло Бионда.

Богати вегетариански и диетични зелени палачинки със солена плънка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: