Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Банички-рулца с леща и лапад

Банички-рулца с леща и лапад

Банички-рулца с леща и лапад
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
03/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • кори за баница - 5 бр. фини
  • лапад - 15 листа
  • джоджен - 1 стрък (пресен)
  • пресен лук - 1 - 2 шепи нарязан
  • хималайска сол - 1/3 ч.л.
  • шарлан - за намазване
  • За варивото
  • кафява леща - ½ ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сода - 1/4 ч.л.
  • хималайска сол - 1/3 ч.л.
  • черен пипер - ¼ ч.л.
  • кимион - ¼ ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме кафявата леща (предварително измита) в тенджерка с вряща вода, заедно със содата, която спомага за по-бързо сваряване на варивото.

Като омекне, малко преди да е готова – прибавяме подправките (черен пипер, кимион, червен пипер). Разбъркваме постоянно с дървена бъркалка и варим до изпаряване на излишната вода.

Измиваме прясно набраните зеленини – лапад, джоджен и пресен лук. Нарязваме ги на ситно и в дълбок съд ги разбъркваме със сварената леща и овкусяваме сместа с още малко хималайска сол (1/3 ч.л.).

Разстиламе 5 фини кори за баница и всяка от тях сгъваме като книга, притискаме ръба и разделяме на две половинки.

Върху всяка половинка поръсваме 1/10 от плънката и както се вижда на снимките, прегъваме навътре краищата от към дългата страна, намазваме ги с шарлан и навиваме на рулца.

В предварително намазнена тава подреждаме пуричките и ги намазваме отгоре с шарлан. Изпичаме на 180-200 градуса за около 15-20 минути до златиста коричка.

Поднасяме баничките още топли и хрупкави.

Постни банички-рулца с кафява леща и лапад - чудесно разнообразие в пролетното меню!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: