Салата Табуле с елда

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
754
3k
4k
857
2
04/05/2020
"Табуле с елда - пролетна салата за вдъхновение "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо884
  • Преглеждания за месеца884
  • Преглеждания за седмицата155
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • За варивото
  • елда - ½ ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • черен пипер - 3 щипки, смлян
  • шарлан - 1 ч.л.
  • вода - 1 и ½ ч.ч.
  • За салатата
  • домати - 2 бр.
  • лук - ½ глава или 1 малка
  • магданоз - ½ връзка, листа
  • пресен лук - 10 - 15 перца
  • джоджен - 3 - 5 големи пресни стръка, листа
  • шарлан - 1 - 2 с.л. слънчогледово масло (или зехтин)
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л., на вкус
  • черен пипер - 3 щипки
  • хималайска сол - ½ равна ч.л., на вкус
  • кафява захар - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме ½ ч.ч. елда / гречка в 3 пъти повече вода (1 и 1/2 ч.ч.) в съотношение 1:3 за около 15 минути, до разпукване на зрънцето. Добавяме ½ ч.л. хималайска сол – на вкус, 3 щипки смлян черен пипер и ч.л. шарлан.

Разбъркваме и след като се свари, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме да се охлади и поеме всичката излишна водичка.

Нарязваме на много ситно 3-те вида зеленини: половин връзка свеж магданоз – без дръжките, 10-15 пера пресен лук и 3-5 големи пресни стръка джоджен – само листата им.

Добавяме и нарязаните на ситно домати и стар лук. Сипваме охладената елда и овкусяваме с 1-2 с.л. нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло – шарлан (може да се замени със зехтин), 2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 3 щипки смлян черен пипер, 1-2 щипки кафява кристална захар и ½ равна ч.л. хималайска сол – на вкус.

Разбъркваме със салатна бъркалка и поднасяме салатата Табуле свежо приготвена!

Чудно вкусна, витаминозна, лятна освежаваща салата Табуле с елда – за един лек, диетичен и здравословен обяд!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар