Начин на приготвяне
Сваряваме ½ ч.ч. елда / гречка в 3 пъти повече вода (1 и 1/2 ч.ч.) в съотношение 1:3 за около 15 минути, до разпукване на зрънцето. Добавяме ½ ч.л. хималайска сол – на вкус, 3 щипки смлян черен пипер и ч.л. шарлан.
Разбъркваме и след като се свари, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме да се охлади и поеме всичката излишна водичка.
Нарязваме на много ситно 3-те вида зеленини: половин връзка свеж магданоз – без дръжките, 10-15 пера пресен лук и 3-5 големи пресни стръка джоджен – само листата им.
Добавяме и нарязаните на ситно домати и стар лук. Сипваме охладената елда и овкусяваме с 1-2 с.л. нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло – шарлан (може да се замени със зехтин), 2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 3 щипки смлян черен пипер, 1-2 щипки кафява кристална захар и ½ равна ч.л. хималайска сол – на вкус.
Разбъркваме със салатна бъркалка и поднасяме салатата Табуле свежо приготвена!
Чудно вкусна, витаминозна, лятна освежаваща салата Табуле с елда – за един лек, диетичен и здравословен обяд!