Начин на приготвяне
За приказното Табуле, първо, сваряваме варивото - 1 ч.ч. елда (гречка) в 2 чаши и половина филтрирана вода, подправена с хималайска сол, черен пипер и малко слънчогледово масло – шарлан.
Варим без капак, до момента, в който зрънцето е сварено и водичката се е изпарила. След това дръпваме съда от котлона и оставяме сварената елда да изстине.
В голяма купа, удобна за разбъркване на салата, сипваме свежите прясно набрани от градината и нарязани на ситно 6 бр. средно големи домати, половин връзка магданоз, 10-12 пера пресен лук, 1 малка главичка стар лук и листата от 3-4 стръка пресен джоджен.
Към тях прибавяме сварената елда и всички измити свежи ядливи цветя: листенца от 7-8 цвята невен и 7-8 цвята цикория, нарязани на ситно – 8-10 цвята на джоджен, 1-2 цвят на тиквичка, 10 цвята на копър.
Подправяме на вкус с овкусяващите съставки: ½ ч.л. хималайска сол, 1-2 с.л. прясно изцеден – лимонов сок, 1 с.л. оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и 2-3 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), който по желание може да заменим със зехтин.
Старателно разбъркваме всички съставки и сипваме здравословната салата в салатиера, украсявайки я с цветя по избор.
Чудно вкусна вълшебна салата Табуле с елда и ядливи цветя – радваща с пъстри цветове и преливащи вкусове!