Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Табуле»Вълшебна салата Табуле с елда и цветя

Вълшебна салата Табуле с елда и цветя

Вълшебна салата Табуле с елда и цветя
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
16/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Приказна салата Табуле, която те кара да се усмихнеш още щом я видиш"

Необходими Продукти

  • домати - 6 бр., средно големи
  • магданоз - ½ връзка
  • лук - 1 малка главичка
  • пресен лук - 10 - 12 пера
  • джоджен - 3 - 4 стръка, свежи листа
  • невен - 7 - 8 цвятя
  • тиквички - 1 - 2 цвята
  • цикория - 7 - 8 цветчета
  • джоджен - 8 - 10 цвята
  • копър - 10 бр. цветове
  • хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л., на вкус, прясно изцеден
  • оцет балсамико - 1 с.л., на вкус, по желание
  • шарлан - 2 - 3 с.л. слънчогледово масло (или зехтин)
  • За варивото
  • елда - 1 ч.ч.
  • филтрирана вода - 2 и ½ ч.ч.
  • хималайска сол - 1 равна ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка, смлян
  • шарлан - 1 ч.л., слънчогледово масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приказното Табуле, първо, сваряваме варивото - 1 ч.ч. елда (гречка) в 2 чаши и половина филтрирана вода, подправена с хималайска сол, черен пипер и малко слънчогледово масло – шарлан.

Варим без капак, до момента, в който зрънцето е сварено и водичката се е изпарила. След това дръпваме съда от котлона и оставяме сварената елда да изстине.

В голяма купа, удобна за разбъркване на салата, сипваме свежите прясно набрани от градината и нарязани на ситно 6 бр. средно големи домати, половин връзка магданоз, 10-12 пера пресен лук, 1 малка главичка стар лук и листата от 3-4 стръка пресен джоджен.

Към тях прибавяме сварената елда и всички измити свежи ядливи цветя: листенца от 7-8 цвята невен и 7-8 цвята цикория, нарязани на ситно – 8-10 цвята на джоджен, 1-2 цвят на тиквичка, 10 цвята на копър.

Подправяме на вкус с овкусяващите съставки: ½ ч.л. хималайска сол, 1-2 с.л. прясно изцеден – лимонов сок, 1 с.л. оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и 2-3 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), който по желание може да заменим със зехтин.

Старателно разбъркваме всички съставки и сипваме здравословната салата в салатиера, украсявайки я с цветя по избор.

Чудно вкусна вълшебна салата Табуле с елда и ядливи цветя – радваща с пъстри цветове и преливащи вкусове!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: