Начин на приготвяне
Скълцаме чесъна с малко сол и девесила на каша, с него намазваме шарана (предварително почистен). Оставаме го на страната.
Нарязваме зеленчуците на не много дребно. Лука, морков и чушката запържваме в мазнина до омекотяване, добавяме ориза и житото, и пържим 5 минутки.
Добавяме червен пипер още 2-3 мин и наливаме вода. Оставям да къкри на слаб огън.
Свалям почти готовата плънка за пълнения шаран от огъня и към нея добавяме гъбите, бирата, малко от зелевия сок, подправки по желание и вкус. Аз сложих чубрица, черен пипер, смлян риган).
Разбъркваме и пълним шарана, ако е останала от плънкатам я слагам в тавата.
Сипвам останалия зелев сок и бирата.
Върху Никулденския шаран по желание се слага резенчета лимон.
Завива се пълнения шаран с жито и гъби с фолио и се пече на 220 градуса до готовност.