Начин на приготвяне
Първо, бланширайте лапада за 3 мин. Шокирайте го след това в ледена вода. Отцедете и нарежете.
Пригответе и останалите зеленчуци, като тиквичките нарежете на големи кубчета, моркова и стария лук - на малки зарчета, пресния лук и чесън - на дребно .
Запържете лука и ориза до прозрачност. Прибавете и тиквичките, моркова, долейте малко от бульона и задушете до омекване на зеленчуците.
Прибавете към тях лапада, зеления лук и чесън и нарязания джоджен и копър. Овкусете със солта и пиперите и долейте със останалата част от бульона.
След кипване свалете и прехвърлете в подходяща тавичка.
Отгоре подредете чери доматите във форма на цвете, като в средата поставите и по една маслина. С червената чушка също експериментирайте и направете цветчета. Прилагам снимка преди изпичане на ориза на фурна.
Печете ориза с тиквички във фурна до готовност на 180 градуса с вентилатор за около 30 мин.
След изпичане покрийте тавата с постния ориз с по-голяма за набъбване на ориза, охладете леко.
Украсете ястието с пресните пера от чесън и листата от джоджен и мента, като образувате цветна градина.
Радост за очите и небцето е тази моя цветна градина с ориз, лапад и тиквички, но е и изключително вкусно!
Опитайте и вие!