Начин на приготвяне
Накисваме за 10-15 минути 2 пълни супени лъжици овесени ядки в кафена чашка, доливаме допълвайки чашата с филтрирана вода.
След това пасираме овесеното мляко във висока кана – специална за пасатора. Не го прецеждаме, тъй като здравословните трици допълват консистенцията на соса.
В каната прибавяме 3 с.л. натурален суров сусамов тахан, 3 с.л. нахут от буркан (отцеден), 2 ч.л. или 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 2 щипки смлян черен пипер, 1/3 равна ч.л. кимион, 2 щипки смлян кориандър, по желание 1 щипка чесън на прах, 1 щипка кафява тръстикова захар на кристали и 1/3 ч.л. хималайска сол – на вкус.
Пасираме всичко за тахановия сос до получаването на гладка и еднородна хомогенна смес.
Поднасяме свежия ароматен тахини сос с нахут и овесено мляко с поръсени печени слънчогледови семки, към любими фалафели, арабски хляб, крокети, вегетариански кюфтенца, билкови картофи соте и т.н.
Изключително вкусно допълнение към ястията на една трапеза в ориенталски стил.
Чудно Вкусно!