Начин на приготвяне
Вегетарианска мусака приготвяме с лекота, като в средна тавичка за 3-4 порцийки нарязваме на ситно предварително обелените и измити картофки. Прибавяме предварително сварена елда и останалите зеленчуци, нарязани на ситно – морков, глава лук, пресен лук на перца, магданоз и джинджифил (настърган много фино).
Подправяме и овкусяваме с подправките – кимион, куркума, черен пипер (пикантен), червен пипер, хималайска фина сол, джоджен и шарлан.
Разбъркваме всичко заедно, за да се разпределят равномерно подправките, и добавяме малко водичка, без да покриваме зеленчуците.
Печем във фурна на 250 градуса около 40 минути, докато зеленчуците и елдата си поемат водата и леко се запекат.
През това време приготвяме заливката за мусака, като в купичка сипваме кисело мляко, сода, яйце, фина хималайска сол, фино царевично брашно и водичка.
Разбъркваме и заливаме изпечената мусака със заливката, като равномерно разстиламе по всички краища.
Необходими са още 10-15 минутки във фурната, за да се запече до златиста коричка с лек препечен загар.
Вече напълно готова разрязваме на желаният брой порцийки и поднасяме на трапезата.
Красива и здравословна вегетарианска мусака с елда, златиста на цвят, богата на вкус и аромат!
Чудно Вкусно!