Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета. Морковът се настъргва и се нарязва пиперката. Нарязва се на ситно малко лук и заедно с моркова се запържват. След това се добавя и пиперката. Като се запържи и тя, се изсипват картофите. Налива се вода почти да се покрият и се добавят подправките.
Когато картофите са поомекнали, в отделен съд се слага вода да заври. Когато заври, котлонът се изключва и се добавят соевите хапки. Когато набъбнат (стават поне двойно по-големи), се вадят от водата и след това се добавят към картофите.
Включва се фурната на 190 градуса. След около 5-10 минути, когато фурната се е загряла и картофите са омекнали още, всичко се изсипва в тава и се слага във фурната.
Когато вече не се вижда вода в тавата, идва време за поливката. В тенджерка се загрява олио. Запържват се 7-8 супени лъжици брашно. В чаена чаша се прави айрян и половината се добавя към брашното.
Когато вече няма бучки, се добавя и другата част от айряна. Прави се още половин чаша айрян и той също се добавя. Когато се сгъсти, се добавя едно яйце. Разбърква се отново, докато всичко се смеси. След това тавата се вади от фурната и мусаката се залива със соса. Връща се обратно във фурната и се пече до златиста коричка.
* При правенето на поливката бъркането е непрестанно.
Ако стане прекалено течно и не се сгъстява, в отделна купичка се слагат няколко лъжици брашно и се размиват с вода. След това се добавят към соса и бъркането продължава, докато не се получи.
* Докато набъбват соевите хапки може да се добавят също мариновани гъби и замразена царевица.