Начин на приготвяне
Бързи, лесни и вкусни, прекрасно хрупкави солени кошнички със свеж вкус и аромат на картофки и коприва!
Приготвяме 6 бр. кошнички само за няколко минути, като от 1 и ½ лист от фините кори - прегъваме и леко откъсваме или изрязваме (от 1 лист – 12 бр. и от ½ лист – 6 бр. парченца) - общо 18 малки квадратчета.
Кръглите формички (за мъфини) намазваме с шарлан (със силиконова четчица) и поставяме във всяка по три парченца от корите, като прегъваме навътре крайчетата им и ги намазваме с шарлан целите отвътре.
Във фурна на 180 градуса изпичаме солените мъфини за около 5-10 минутки. Щом позлатеят цялостно на цвят – внимателно ги изваждаме, за да не се начупят, тъй като са много крехки.
За пълнежа на кошничките са ни необходими картофи (обелени и измити) нарязани на ситно, които сваряваме в малка тенджерка на котлон с водичка, хималайска сол, шарлан, коприва и копър (измити и нарязани). Варим ги, докато омекнат и си поемат водата (ако е нужно, добавяме още малко вода), като разбъркваме, докато се сгъсти, за да не загори.
Вече готово сварените картофи със зеленините ги намачкваме с ръчен пасатор (прибавяме краве масло само по желание, докато са топли, за да се разтопи). Желаната консистенция за пълнеж на кошничките е гъсто и стегнато картофено пюре.
Оставяме сместа да изстине и леко да се стегне. За да напълним кошничките с плънката използваме ръчен шприц с голям отвор или чисто пликче с изрязано ъгълче, което пълним с пюрето и щприцоваме спираловидно малки кулички с връхче.
Подреждаме ги в чиния и украсяваме със свежи връхчета на пресен копър. Поднасяме веднага, за да са възможно най-хрупкави.
Тези чудни хрупкави кошнички с картофи и коприва са прекрасна изненада за гости, ако не са закъсняли, за да разберат наистина колко са свежи и хрупкави!
Чудно вкусно!