Начин на приготвяне
Здравословни, диетични, веган протеинови кюфтета от нахут и леща на фурна.
В дълбока купа, удобна за разбъркване, сипваме нахута (от буркан) и предварително сварената кафява леща. Пасираме ги с пасатор до нежна кремообразна текстура.
Добавяме на ситно нарязаните зеленолистни – бейби листа манголд, киселец, пресен лук пера и магданоз.
Разбъркваме заедно подправките – черен и червен пипер, хималайска сол, кориандър и кимион. Добавяме шарлана и содата за хляб.
Лъжица по лъжица сипваме пресятите брашна (пълнозърнесто и царевично), разбърквайки сместа, докато получим достатъчно гъста консистенция за целта.
Оформяме кюфтета от нахут и леща на ръка – със средна големина се получават около 16 бр.
Подреждаме зеленчуковите кюфтета в квадратна тава върху хартия за печене.
Печем ги във фурната на 180 градуса за около 20-25 минути.
Поднасяме веган кюфтетата от леща и нахут с чеснов сос, домашна веган майонеза, млечен или тахини сос.
Чудно вкусно!