Кюфтета от нахут и леща

Кюфтета от нахут и леща
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • нахут - 1 ч.ч. консервиран или 1/3 буркан
  • кафява леща - 1 и ½ ч.ч. сварена
  • манголд - 1 шепа бейби листа
  • киселец - 10 листа
  • пресен лук - ½ връзка, пера
  • магданоз - 1/3 връзка, без дръжките
  • пълнозърнесто брашно - около 5 с.л.
  • царевично брашно - около 5 с.л.
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • кориандър - 3 щипки
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • сода за хляб - 1/3 ч.л.
  • шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло
  • хималайска сол - 1 равна ч.л., на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Здравословни, диетични, веган протеинови кюфтета от нахут и леща на фурна.

В дълбока купа, удобна за разбъркване, сипваме нахута (от буркан) и предварително сварената кафява леща. Пасираме ги с пасатор до нежна кремообразна текстура.

Добавяме на ситно нарязаните зеленолистни – бейби листа манголд, киселец, пресен лук пера и магданоз.

Разбъркваме заедно подправките – черен и червен пипер, хималайска сол, кориандър и кимион. Добавяме шарлана и содата за хляб.

Лъжица по лъжица сипваме пресятите брашна (пълнозърнесто и царевично), разбърквайки сместа, докато получим достатъчно гъста консистенция за целта.

Оформяме кюфтета от нахут и леща на ръка – със средна големина се получават около 16 бр.

Подреждаме зеленчуковите кюфтета в квадратна тава върху хартия за печене.

Печем ги във фурната на 180 градуса за около 20-25 минути.

Поднасяме веган кюфтетата от леща и нахут с чеснов сос, домашна веган майонеза, млечен или тахини сос.

Чудно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: