Начин на приготвяне
Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
Омесете сварения нахут, накълцания ситно лук и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес. Оставете да почива 30 мин.
Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио, достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто - кафяво.
Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.
Приготвяне на соса:
Смесете кисело мляко, тахана, лимоновия сок, скилидка счукан чесън и 1/4 ч.л. млян кимион.
Всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.
Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.
Коментари
За соса - за първи път чувам да се слага кисело мляко в тхина (останалите продукти са си за тхина) и да се замръзява.
Не критикувам, споделям опита си. Аз ги обожавам :)