Начин на приготвяне
В купа разбъркваме с телена бъркалка яйцето и овесеното мляко, което сме направили от 2 с.л. овесени фини ядки, накиснати в 1/2 ч.ч. вода за 10 минути и като смиламе овесената течност - използваме за палачинките, без да прецеждаме.
Към сместа в купата прибавяме и останалите продукти- домашен течен мед от глухарчета, ванилия, сода (активирана в отделна купичка с ябълковия оцет), шарлан, пълнозърнесто брашно (малко повече от 1 к.ч. ), 1 бр. настъргана ябълка (средна по размер) и канелата.
От хомогенната леко гъста смес разстиламе (около 1/2 или 1/3 черпак) в нагорещен тиган с малко шарлан само за първите 1-2 бр. и след това продължаваме да печем другите американски палачинки в тигана с незалепващо покритие - без мазнина, защото така се получават много пухкави и в същото време по-здравословни.
Добре е да ги правим малки - около 10 см и дебелина 0.5 см и така ще се получат около 10-12 бр.
Щом се образуват малки мехурчета по цялата повърхност на пълнозърнестите палачинки, значи е време внимателно да ги обърнем да се пекат и от другата страна до златисто с помощта на силиконова шпатула.
Докато се правят следващите, за да не изсъхнат готовите, ги покриваме с купа или капак, като всяка нова топла слагаме най-отдолу на купчинката.
Поднасяме пухкавите ароматни пълнозърнести американски палачинки още топли, поляти с мед от радика и поръсени с натрошени орехи.
Любима закуска на малки и големи!
Чудно Вкусно!