Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Супа от леща»Арабска крем супа от леща

Арабска крем супа от леща

Арабска крем супа от леща
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Отправяме поглед към Ориента с тази арабска крем супа от леща"

Необходими Продукти

  • червена леща - 1 и ½ ч.ч.
  • джинджифил - 2 - 3 см корен
  • стар лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - няколко стръка
  • дафинов лист - 1 листо
  • кафява захар - ½ ч.л.
  • куркума - 1 равна ч.л., индийска
  • кимион - ½ ч.л.
  • мадраско къри - ½ к.л.
  • гарам масала - ½ к.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л. на вкус
  • черен пипер - ½ к.л.
  • лимонов сок - от ½ лимон, прясно изцеден, на вкус
  • царевично брашно - 3 с.л.
  • шарлан - 1 - 2 с.л.
  • кокосово масло - 1 с.л.
  • вода - 1, 5 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме 2-3 пъти червената (оранжева) леща (1 и ½ ч.ч.) и я накисваме за около 20 минути.

В средно голяма тенджера загряваме шарлана – слънчогледовото масло. Сипваме настъргания на ситно ренде пресен джинджифил – 2-3 см корен, 2 скилидки и 1 глава лук. Разбъркваме и поставяме капака.

Сипваме отцедена червената леща и всички подправки: 1 дафинов лист, ½ ч.л. кафява тръстикова захар на кристали, 1 равна ч.л. индийска куркума, ½ ч.л. смлян кимион, мадраско къри – ½ к.л., гарам масала – ½ к.л., смлян черен пипер – ½ к.л. и 1 изравнена чаена лъжичка хималайска сол – на вкус.

Разбъркваме и заливаме с литър и половина гореща вода (загрята на термо кана). Поставяме капака на тенджерата и оставяме лещата да се вари около 20 минути.

Разтваряме с разбъркване 3 с.л. царевично брашно или фин царевичен грис в малко водичка и го добавяме към супата от червена леща.

След като арабската супа е готова, я дръпваме от котлона и изваждаме дафиновия лист. Сипваме 1 с.л. кокосово масло и пасираме с пасатор, до нежна еднородна консистенция.

Поднасяме крем супата от леща - топла, поръсена със свеж пресен магданоз.

Любима Арабска крем супа от леща, пренасяща в ориента със своя наситен източен вкус, пикантна - сгряваща и в студените дни!

Чудно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: