Начин на приготвяне
Нарязания на дребно лук запържваме с мазнина в тенджера. Добавяме моркова и картофа и бъркаме за няколко минути. След това прибавяме и добре измитата леща.
Наливаме гореща вода в тенджерата, да е не повече от два-три пръста над зеленчуците. Овкусяваме със сушена мента или, ако нямате, може и с джоджен. Така трябва да се вари около 20-25 минути.
През това време приготвяме доматения сос. Като за него слагаме мазнина в тиган, добавяме брашното и запържваме леко. След това червен пипер, доматеното пюре и малко вода. Разбъркваме добре и дърпаме настрана соса.
Готовата супа пасираме с пасатор овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме доматения сос към супата и бъркаме на котлона за около две минути.
Супата от леща е готова. Може да поднесете със лимон, магданоз, а най-добре със загрято олио с червен пипер.
Вкусотия!
Добър апетит!