Ориз със зелении на фурна в йенско стъкло

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
740
3k
4k
823
2
09/05/2020
"Пролет на трапезата с този ориз със зелении на фурна "
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо317
  • Преглеждания за месеца317
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • ориз - 1 ч.ч. бисерен
  • лобода - 3 шепи пълни, бяла, куча
  • пресен лук - 1 връзка, само перца
  • магданоз - ½ връзка пресен
  • копър - 1/3 връзка пресен
  • люти чушлета - 2 бр. малки
  • кисели тиквички - 6 бр. мариновани
  • лук - 2 с.л. с чесън, мариновани от буркана
  • хималайска сол - 1 ч.л. пълна фина
  • черен пипер - 1/3 ч.л. пикантен
  • куркума - ½ ч.л. индийска
  • шарлан - 2 ч.л. слънчогледово масло
  • вода - около 2 ч.ч. според йенския съд
  • марината - ½ ч.ч. кисел сок от буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на ориз на фурна в йенско стъкло е добре предварително да накиснем ориза за 20-30 минути, но може и без накисване, само да го и измием 2- 3 пъти, до бистра вода. Изсипваме в дълбок подходящ съд, в който да разбъркваме всичко заедно.

Набираме свежи зеленини от градината – бяла куча лобода, пресен лук (само зелени перца), копър и магданоз. Измиваме ги, нарязваме на ситно и прибавяме към ориза. От буркана с домашно приготвени мариновани кисели тиквички взимаме 6 бр. резенчета, лукче и чесънче, нарязваме ги и прибавяме към останалите продукти.

Лютите чушленца също на ситно нарязваме и добавяме. Овкусяваме с подправките - хималайска фина сол, черен пипер, куркума и шарлан. За кисел привкус добавяме сока от буркана с кисели тиквички – домашна марината.

Разбъркания с градински зеленини и овкусен ориз разстиламе в стъкления съд – йенско стъкло с размери 18/30см. Доливаме водичка (без да покриваме) и го изпичаме във фурна на 250 градуса за 45- 50 минути (докато си поеме водичката), и леко ориза се запече отгоре. Разпределяме в 3 порции.

Поднасяме нашия ориз на фурна, още докато е топла храна, за да се усети пикантно - киселия вкус.

Ориз със зелении на фурна в йенско стъкло е засищащо ястие с изненадващ привкус и хрупкави тиквички, подходящо както за обяд, така и за вечеря, към свежа градинска салата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар