Начин на приготвяне
Измивам листата лапад, почиствам джоджена от дебелите дръжки и го измивам и него.
Пресните лук и чесън също така почиствам и измивам. Всички тези зеленийки след това нарязани и в тавата, в която ще пека ястието.
Претривам ги леко с ръка, да се намали обема им. Прибавям измит и отцеден ориз, сол, черен пипер и олиото.
Разбърквам добре и заливам с три чаши зеленчуков бульон.
Моят е домашно приготвен, от моркови, дръжките джоджен, глава лук, но може да ползвате и бульон от кубче.
Поставям във фурната ориза и включвам на 180 °C.
Пека до готовност ориза с лапад около 30-35 мин, но зависи от фурната, като няколко пъти по време на печенето разбърквам.
Идеална пролетна гозба се получава, може да се гарнира с кисело мляко оризът със зелении на фурна.