Начин на приготвяне
За приготвянето на ориз на фурна в йенско стъкло е добре предварително да накиснем ориза за 20-30 минути, но може и без накисване, само да го и измием 2- 3 пъти, до бистра вода. Изсипваме в дълбок подходящ съд, в който да разбъркваме всичко заедно.
Набираме свежи зеленини от градината – бяла куча лобода, пресен лук (само зелени перца), копър и магданоз. Измиваме ги, нарязваме на ситно и прибавяме към ориза. От буркана с домашно приготвени мариновани кисели тиквички взимаме 6 бр. резенчета, лукче и чесънче, нарязваме ги и прибавяме към останалите продукти.
Лютите чушленца също на ситно нарязваме и добавяме. Овкусяваме с подправките - хималайска фина сол, черен пипер, куркума и шарлан. За кисел привкус добавяме сока от буркана с кисели тиквички – домашна марината.
Разбъркания с градински зеленини и овкусен ориз разстиламе в стъкления съд – йенско стъкло с размери 18/30см. Доливаме водичка (без да покриваме) и го изпичаме във фурна на 250 градуса за 45- 50 минути (докато си поеме водичката), и леко ориза се запече отгоре. Разпределяме в 3 порции.
Поднасяме нашия ориз на фурна, още докато е топла храна, за да се усети пикантно - киселия вкус.
Ориз със зелении на фурна в йенско стъкло е засищащо ястие с изненадващ привкус и хрупкави тиквички, подходящо както за обяд, така и за вечеря, към свежа градинска салата.