Начин на приготвяне
Първо се приготвя сироп за толумбички. Водата, заедно със захарта, се вари 10 минути. Изцежда се сокът на лимона и самият лимон се пуска в сиропа. Добавя се щипка сол и се оставя да изстине.
Парено тесто: Във водата се прибавя захарта и се поставя на котлона да заври. Брашното се изсипва във водата наведнъж. Бърка се, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда.
Оставя се леко да се охлади и към него се добавят яйцата едно по-едно, като след всяко яйце сместа се разбърква до усвояване на яйцето.
Накрая се добавят гриса и нишестето. Тестото за толумбички се разбърква много добре.
Поставя се в пош със звездовиден накрайник.
Турските толумбички се пържат в маслена баня, така че за по-голямо удобство олиото се сипва в малка касерола.
След като олиото е загряло, се шприцоват малки тулумбички, които се отрязват с ножица. Пържат се до хубав златист цвят. Изваждат се и веднага се пускат в сиропа. Ваш е изборът колко време ще ги държите в него. Може само да ги оваляте, може да поседят и няколко минути.
Получават се хрупкави и сочни турски толумбички без масло, само с растително олио.
Да ви е сладко!