Начин на приготвяне
Първо приготвяме овесеното мляко, като накисваме фините овесени ядки в изворната вода и след 10-15 минути смиламе с пасатор или в блендер. Не е нужно да прецеждаме течността, тъй като овесените трици в млякото са чудесни за сладката каша.
Сипваме овесеното мляко в тенджерка и слагаме да заври, като го разбъркваме с дървена бъркалка често, за да не се залепи на дъното.
След като кипне (или се надигне), сваляме от котлона за малко и подслаждаме с половината количество мед от глухарчета. Добавяме постепенно царевичния фин грис, като разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не стане на бучки.
Връщаме тенджерката на котлона и варим още 3-5 минути, до омекване на гриса. Сварената каша от грис подслаждаме с още течен мед – на вкус и оставяме малко да изстине.
През това време обелваме и нарязваме на кубченца – 1 бр. голяма ябълка. Разпределяме кашата по порции и поръсваме с ябълковите кубченца. По желание може да ръснем за украса и по-наситен вкус и аромат – щипка канела и натрошени фино орехи.
Нежна веган каша от грис с ябълки, орехи и канела – за една здравословна и засищаща закуска както за малки, така и за големи!
Чудно Вкусно!