Начин на приготвяне
Изсипете брашното в дълбока купа, добавете сухата мая, захар и разбъркайте. След това добавете хладко мляко, олио, сол, яйцето и замесете тестото. Сложете готовото тесто за кифлички в купа, покрийте го с чиста кухненска кърпа и го оставете да престои един час.
Втасалото тестото разделете на 9 части, оформете топки и всяка разточете с точилка до размера на чиния. Поставете кората, нанесете настъргано масло, сложете отгоре друга кора и намажете със заквасена сметана. Така последователно подредете и намажете 8 кори.
Поставете деветата кора, но не я намазвайте. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 20 минути.
След това с точилката се разточват в голям кръг. Нарежете на триъгълници и навийте на солени кифлички.
Подредете кифличките в тава, застлана с хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете със сусам.
Печете в добре загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
Извадете готовите кифлички от фурната и върху всяка сложете по кубче масло.
Оставете да се охлади и сервирайте.
Опитайте и се насладете на кифличките със заквасена сметана!
Ако обичате кроасани с масло и тази рецепта ще ви допадне.