Начин на приготвяне
1. Приготвяне на крема за тортата
С бъркалка се разбиват заквасената сметана, цеденото кисело мляко и пудрата захар.
Отделно се разбива сладкарската сметана и се прибавя към сметановия крем.
2. Приготвяне на платките за сметановата торта
Разбиват се яйцето и захарта, добавят се меда, содата, прясното мляко и всичко се вари на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато сместа леко покафенее.
Охлажда се, прибавя се брашното и всичко се омесва за кратко.
Разточват се от 5 до 7 платки, които се надупчват с вилица и се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 5 минути всяка.
Всяка платка се оформя на кръг с помощта на ринг, веднага след като се извадят от фурната и са още меки. Изрезките се смилат в мелачка за орехи на трохи.
3. Сглобяване на домашната френска селска торта
В ринг се поставя първата платка, маже се с крем и сладко от боровинки, слага се втора платка, отново крем и сладко и така, докато се наредят всички платки, отгоре завършваме с крем.
Тортата престоява 6 часа в хладилник, вади се от ринга и се измазва и отстрани с крем. Отгоре се оформя кръг със сладко. Накрая поръсваме френската селска торта с цедено мляко и сметана с трохите от изрезки.