Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Френска селска торта с цедено мляко и сметана

Френска селска торта с цедено мляко и сметана

Френска селска торта с цедено мляко и сметана
Снимка: станимира караджова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Любимата ни френска селско - пухкава и нежна, тя е празник за сетивата"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода - 2 ч.л.
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 400 г
  • заквасена сметана - 800 г
  • цедено кисело мляко - 400 г
  • сладкарска сметана - 400 г
  • сладко от боровинки
  • пудра захар - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на крема за тортата

С бъркалка се разбиват заквасената сметана, цеденото кисело мляко и пудрата захар.

Отделно се разбива сладкарската сметана и се прибавя към сметановия крем.

2. Приготвяне на платките за сметановата торта

Разбиват се яйцето и захарта, добавят се меда, содата, прясното мляко и всичко се вари на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато сместа леко покафенее.

Охлажда се, прибавя се брашното и всичко се омесва за кратко.

Разточват се от 5 до 7 платки, които се надупчват с вилица и се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 5 минути всяка.

Всяка платка се оформя на кръг с помощта на ринг, веднага след като се извадят от фурната и са още меки. Изрезките се смилат в мелачка за орехи на трохи.

3. Сглобяване на домашната френска селска торта

В ринг се поставя първата платка, маже се с крем и сладко от боровинки, слага се втора платка, отново крем и сладко и така, докато се наредят всички платки, отгоре завършваме с крем.

Тортата престоява 6 часа в хладилник, вади се от ринга и се измазва и отстрани с крем. Отгоре се оформя кръг със сладко. Накрая поръсваме френската селска торта с цедено мляко и сметана с трохите от изрезки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: