Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Торта със заквасена сметана и нескафе

Торта със заквасена сметана и нескафе

Торта със заквасена сметана и нескафе
Снимка: Цветомира Иванова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Най-вкусните торти се правят с най-използваните продукти - точно като тази тук"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр. на стайна температура
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 100 г на стайна температура
  • краве масло - 100 г меко
  • кафе - 3 ч.л. разтворимо
  • брашно - 200 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • За крема
  • заквасена сметана - 400 г на стайна температура (аз използвам на Олимпус)
  • пудра захар - 100 г
  • нескафе - 1 ч.л. разтворимо
  • шоколад - настърган /за поръсване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Според мен лично 400 г сметана е малко, затова смятам следващия път, когато направя тази иначе вкусна и лесна сметанова торта да увелича грамажа.

Иначе съм много доволна от вкуса. Но с повече крем със сигурност ще е още по-добре.

В купа сипваме киселото мляко и 3 ч.л. нес кафе. Объркваме добре и оставяме за 20 минути, за да се разтвори кафето.

През това време разбиваме яйцата на пяна и добавяме захарта. Разбиваме на високата скорост на миксера за около 3-4 минути.

Добавяме мекото краве масло, млякото с кафето, брашното и отново разбиваме добре всичко. Накрая слагаме содата, която гасим в оцета. Объркваме.

Така готовата смес сипваме в тавичка (28 см), покрита с хартия за печене.

Печем в загрята на 170 градуса фурна до готовност. Проверяваме с клечка.

Оставяме блата да се охлади напълно.

Докато чакаме, приготвяме крема, като сипваме заквасената сметана в купа, смесваме я с пудра захар и 1 ч.л. нес кафе.

Объркваме добре и оставяме за половин час, за да се разтворят захарта и кафето.

Блатът разрязваме с помощта на остър нож по дължина и получаваме 2 блата.

Всеки блат мажем с по 1 слой сметанов крем и оставяме за четвърт част да се абсорбира достатъчно.

После мажем втори слой крем и съединяваме двете части в тортена чиния. Намазваме отгоре с останалия крем кафе.

Украсяваме с настърган шоколад, може смлени орехи и плодове.

Прибираме тортата със заквасена сметана и нескафе в хладилника за 1 денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: