Начин на приготвяне
Според мен лично 400 г сметана е малко, затова смятам следващия път, когато направя тази иначе вкусна и лесна сметанова торта да увелича грамажа.
Иначе съм много доволна от вкуса. Но с повече крем със сигурност ще е още по-добре.
В купа сипваме киселото мляко и 3 ч.л. нес кафе. Объркваме добре и оставяме за 20 минути, за да се разтвори кафето.
През това време разбиваме яйцата на пяна и добавяме захарта. Разбиваме на високата скорост на миксера за около 3-4 минути.
Добавяме мекото краве масло, млякото с кафето, брашното и отново разбиваме добре всичко. Накрая слагаме содата, която гасим в оцета. Объркваме.
Така готовата смес сипваме в тавичка (28 см), покрита с хартия за печене.
Печем в загрята на 170 градуса фурна до готовност. Проверяваме с клечка.
Оставяме блата да се охлади напълно.
Докато чакаме, приготвяме крема, като сипваме заквасената сметана в купа, смесваме я с пудра захар и 1 ч.л. нес кафе.
Объркваме добре и оставяме за половин час, за да се разтворят захарта и кафето.
Блатът разрязваме с помощта на остър нож по дължина и получаваме 2 блата.
Всеки блат мажем с по 1 слой сметанов крем и оставяме за четвърт част да се абсорбира достатъчно.
После мажем втори слой крем и съединяваме двете части в тортена чиния. Намазваме отгоре с останалия крем кафе.
Украсяваме с настърган шоколад, може смлени орехи и плодове.
Прибираме тортата със заквасена сметана и нескафе в хладилника за 1 денонощие.