Начин на приготвяне
Сварете картофите за 25 минути в леко подсолена вода. Трябва да са меки, но не преварени. Извадете от водата и оставете да поизстинат.
Накълцайте лука на ситно и сложете да се запържва в маслото и зехтина на умерен огън. През това време си обелете печурките и нарежете на малки кубчета.
Когато лукът омекне, сложете лъжица захар и оставете леко да се карамелизира. Това ще придаде чудесна нотка на плънката.
Добавете гъбите и гответе и тях за няколко минутки, след това сипете сметаната и топеното сирене на парченца. Бъркайте до сгъстяване и пълно разтапяне на сиренето и овкусете със сол, мащерка и черен пипер.
Срежете картофите на две и издълбайте като лодки, в които ще сложим плънката. Частта от отделената картофена вътрешност може да добавите намачкана към плънката, ако желаете.
Аз понякога правя следното - слагам лъжица масло, наливам мляко по малко и бъркам до получаване на картофено кремче. Овкусявам със сол и пипер. Когато се добави в плънката и придава още кремообразност и плътност.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Напълнете лодките от картоф със сместа и подредете в намазнена тавичка. Изпечете за около 15 минути или докато се образува коричка отгоре.
Извадете тавата с апетитните пълнени картофи, поръсете с настъргана Гауда /от по-прясната, а не зряла/. Отново пъхнете във фурната, за да се запече.
Поднесете вкусните пълнени картофи с гъби и топено сирене с гарнитура от свежа салата или самостоятелно като мезе.
Добър апетит!