Начин на приготвяне
Сваряваме оранжевата леща (1/2 ч.ч.) в малко водичка (1 ч.ч.), овкусявайки с къри (1/3 ч.л.) и щипка кафява тръстикова захар, за 10-15 минути, докато поеме всичката водичка. Дръпваме я от котлона и оставяме да изстине.
В малката кана на мощен блендер сипваме нарязани на ситно 2 големи червени печени чушки, сварената леща, 1 голяма скилидка чесън и всички останали подправки: червен пипер (½ ч.л., равна), черен пипер (3 щипки), чили на прах (1-2 щипки, на вкус), кимион (½ ч.л), 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок (на вкус), 1 с.л. зехтин и 1 к.л. фина хималайска сол (на вкус).
Разбъркваме с лъжица и заливаме с 5 супени лъжици студен чай от мащерка. Блендираме и в случай че е необходимо още течност, доливаме малко чай.
Отново блендираме до получаване на еднородна мека консистенция – гъста, удобна за мазане. В случай че се е получило леко по-течно, оставяме дипа настрана за 20 минутки и от само себе си ще се сгъсти заради червената леща.
Намазваме богато оризовите кексчета (оризовки) и пълнозърнестите тарали и отгоре украсяваме тапасите с пресни стръкчета майорана.
Поднасяме на мига апетитните тапас с къри дип от леща и чушки, пренасящи в ориента със своя микс от вкусове и текстури!
Чудно Вкусно!