Богата лятна салата с елда

Рая АндоноваРая Андонова
Готвач
446
2k
798
816
6
23/05/2020
Приготвяне35 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо134
  • Преглеждания за месеца133
  • Преглеждания за седмицата69
  • Рейтинг-
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • елда - 1/4 ч.ч.
  • зеле - 1/2 малка зелка пролетно
  • салатка - 3 - 4 листа
  • домати - 2 розови
  • краставица - 1/2 или 1
  • червени пиперки - 1 бр.
  • зелени пиперки - 1 бр.
  • маслини - около 5 бр. по желание
  • дресинг
  • сусамов тахан - 1/4 ч.ч.
  • вода - 1/4 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се сварява в 3 пъти повече вода (3/4 до 1 ч.ч. вода). Когато е готова, се оставя да изстине.

След като елдата е изстинала, се започва с правенето на полезната зеленчукова салата.

За целта първо се нарязва зелето на дребно и в голяма купа се намачква със сол.

Листата от салатката се измиват и накъсват при зелето.

Доматите и краставиците се нарязват на по-едро, а пиперките - на дребно. Всички зеленчуци се добавят в купата.

Ако ще се слагат и маслини, се нарязват на половинки или на по-малки и се добавят и те.

Следва дресингът. За него се нарязва връзката магданоз, лимонът се изцежда в сокоизстисквачка и заедно с останалите продукти се добавят в чопър или блендер.

Гъстотата може да варира в зависимост от това колко лимонов сок и вода се добавят, съответно ако дресингът стане по-гъст, просто трябва да се налее още лимонов сок и/или вода и да се блендира отново.

След това салатата се смесва с дресинг и се разбърква добре. Ако има нужда, се добавя още лимонов сок, зехтин или сол.

Друг вариант е при сервиране на салатата с елда във всяка чиния да се полее салатата с част от дресинга.

В случай обаче, че не желаете да използвате дресинга, богатата лятна салата с елда може също да се овкуси просто с прясно изцеден лимонов сок, зехтин, сол на вкус и по желание наситнен магданоз.

Рейтинг

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар