Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пържено пиле»Панирано пиле в сладко-кисел сос

Панирано пиле в сладко-кисел сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Панирано пиле в сладко-кисел сос
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За панираното пиле
  • пилешки гърди - 4 бр.
  • азиатска подправка - 2 с.л., с връх с пет аромата*
  • къри - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1 к.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • галета
  • растителна мазнина
  • За темпурата
  • оризово брашно - 3 с.л.
  • царевично нишесте - 4 с.л.
  • бяло вино - 1 с.л.
  • белтъци - 5 бр.
  • вода - 4 с.л., ледена
  • галета - за овалване
  • растителна мазнина - за пържене
  • За соса
  • кетчуп - 7 с.л.
  • оризов оцет - 1/2 к.ч.
  • олио - 2 ч.л. люто чили
  • кафява захар - 2 с.л.
  • меласа от нар - 1 с.л.
  • соев сос - 2 ½ с.л., на Kikkoman
  • оризово брашно - 1 с.л.
  • нишесте - 2 с.л., с връх
  • вода - ½ к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на панировката разбитите белтъци, водата и виното трябва да престоят в хладилник.

Те трябва да се прибавят ледено студени.

Тогава панировката ще е светла на цвят и с хрупкава текстура.

Тестото не се разбива прекалено дълго. Течните съставки се прибавят много бавно към сухите, за да не стане на бучки. Не се опитвайте да ги разбивате, защото при продължителното разбиване тестото ще стане тежко, ще се увеличи глутенът в него и темпурата няма да е хрупкава.

За тестото пресяваме брашната в подходяща купа. Прибавяме белтъците в ледената течност.

Разбиваме енергично. Поставяме я в хладилник и изваждаме преди термичната обработка на пилешките хапки.

Пилешкото месо нарязваме на жулиени. Подправките смесваме добре в чиния.

* Азиатската подправка е съставена от копър, канела, билки, черен пипер, джинджифил.

В тях овалваме всяка хапка и оставяме на страна.

Соса приготвяме, като смесим кетчупа, оризовия оцет, захарта и меласата.

Изсипваме ги в касерола и загряваме до кипване. Намаляваме температурата и оставяме за около 5-7 минути.

Оризовото брашно и царевичното нишесте се смесват на кашица с ледената вода.

Прибавяме я към соса и разбъркваме до сгъстяването му.

След като се охлади, овкусяваме с пикантно чили олио.

Овкусените пилешки хапки потапяме в ледената темпура, после в галетата и пържим до златисто в нагорещената мазнина.

Изваждаме върху домакинска хартия панираното пиле, за да попие излишната им мазнина.

Подреждаме в чиния и гарнираме панираното пиле със сладко киселия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: