Начин на приготвяне
Накисвате боба за 1 нощ или около 3 часа. Изсипват водата и заливат с чиста.
Когато кипне, изсипват пак водата и наливат чиста. Варите боба до готовност.
Наденицата нарязват на кубчета и запържвате в малко олио.
Нарязвате двете глави лук на дребно и в отделен съд го запържвате до омекване.
Добавяте брашното, запържвате го малко и слагате червения пипер, разбърквате и махате от котлона.
В глинено гърне слагате боба, запържената наденица, запръжката с лук, червената чушка нарязана на дребно, скилидките чесън. Добавяте сол, черен пипер и джоджен на вкус.
Заливате с вода, колкото почти да покрие тавче гравче и разбърквате.
Нарежете домата на кръгчета и подредете отгоре.
Печете боба на фурна около половин час, колкото да се сгъсти сосът.
Гравчето на тавче е готово!