Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Картофено-патладжанена мусака

Картофено-патладжанена мусака

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7721k5
Картофено-патладжанена мусака
Снимка: AneliaStefanova
1 / 4
10/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • патладжани - 800 г
  • пресни картофи - 500 г
  • кайма - 300 г
  • сух лук - 1 глава
  • пресен чесън - 2 стръка
  • доматен сос - 500 г
  • сирене - 100 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • копър - 2 с.л. нарязан
  • чубрица - 1/2 с.л.
  • девесил - 3 стръка
  • олио - 20 мл
  • сол - на вкус
  • За заливката
  • кисело мляко - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • хлебна сода - 1/2 ч.л.
  • копър - 1 с.л. нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме патладжана и го режем на кубчета.

Кубчетата патладжан изкисваме за 30 минути в купа с вода и две щипки сол.

Нарязваме картофите на кубчета и ги варим с малко сол.

В тава смесваме картофите, патладжана, ситно нарязаните лук и чесън.

Поръсваме с червен пипер, чубрица, девесил и копър.

Натрошаваме сиренето и разбъркваме всичко.

Загряваме доматения сос и към него прибавяме каймата.

Изсипваме при останалите зеленчуци отново разбъркваме и доливаме 200 мл от водата, в която сме варили картофите.

Печем сочната мусака на 180 градуса, докато се изпари течността.

От киселото мляко, содата и яйцата приготвяме заливката и към нея добавяме копър.

Заливаме мусаката с патладжан и връщаме във фурната да се запече.

По желание сервираме картофено-патладжанената мусака с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: