Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Веган плодова торта с ягоди, череши и ябълка

Веган плодова торта с ягоди, череши и ябълка

Веган плодова торта с ягоди, череши и ябълка
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Тази веган торта с плодове е изкушение, на което смятаме да се предадем"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • ябълка - 1 бр. /1/2 ч.ч./
  • вода - 1 ч.ч. /250 мл/ гореща
  • сода - 1 ч.л. равна
  • оцет - 2 ч.л. ябълков
  • ванилия - 1 пакетче
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • шарлан - 6 с.л.
  • канела - 2 щипки
  • какао - 1 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • типово брашно - 1 ч.ч.
  • орехи - 1/4 ч.ч. натрошени
  • За крема
  • овесени ядки - 1/4 ч.ч. фини
  • вода - 1 ч.ч. /250 мл/ студена
  • ягоди - 1 ч.ч. /нарязани на парченца/
  • ванилия - 2 пакетчета
  • кафява захар - 9 с.л. кристална
  • царевичен грис - 6 с.л. фин
  • Какаова глазура
  • какао - 2 с.л.
  • рожков - 1 с.л.
  • шарлан - 6 с.л.
  • вода - 8 с.л.
  • кафява захар - 6 с.л. кристална
  • череши - пресни, за украса
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нужна ни е чаша с вместимост 250 мл и малка форма за торта с подвижен ринг с диаметър 17 см, които ще ни помогнат в приготвянето на тази веган торта с ягоди и череши.

В съд, удобен за разбъркване, приготвяме сместа за блатовете. Докато разбъркваме почти непрестанно с телена сладкарска бъркалка, добавяме едно след друго продуктите в следния ред – гореща вода, сода, ябълков оцет, кафява захар, ванилия, шарлан, канела, какао, пълнозърнесто и типово брашно.

Към хомогенната смес прибавяме ябълката (обелена и настъргана) и натрошените орехи. Разстиламе половината от сместа във формата за торта с подвижен ринг, която предварително сме намазали с шарлан.

Печем първия блат на 180 градуса за около 25-30 минути. След като е готов, го изваждаме от формата и изпичаме втория блат в същата (измита, подсушена и отново намазана с шарлан) на същите градуси и минути.

Докато се пекат един след друг двата блата, се заемаме с приготовянето на ягодовия крем. За целта ще използваме домашно овесено мляко, което приготвяме като накисваме фините овесени ядки в студена вода за около 15 минутки.

След това прибавяме към тях пресни ягоди, нарязани на парченца. Смиламе с пасатор или в блендер. Наливаме течността в тенджера и слагаме на котлона да заври. Докато се сгрява, прибавяме кафявата захар и ванилията и разбъркваме почти непрекъснато.

Щом заври, прибавяме постепенно финия царевичен грис, като не спираме да разбъркваме с телена бъркалка, за да не стане на бучки. След няколко минути грисът вече е сварен и кремът се е сгъстил. Сваляме от котлона и оставяме да изстива (като изстине, ще се стегне допълнително и няма да е течен).

Готовите блатове за страхотната плодова торта, също вече леко поизстинали, оформяме като с нож изрязваме излишното на височина връхче при печенето (като на снимките).

Намазваме дебел равномерен слой от ягодовия крем върху първия блат и поставяме втория отгоре с леко притискане. Премахваме крема, който стърчи отстрани.

Ред е на какаовата глазура. За нея е нужно да смесим всички продукти в малка тенджерка – какао, рожков, кафява кристална захар, шарлан и вода. След като се смесят добре, поставяме на котлона и разбъркваме енергично и непрестанно.

Като заври, все още разбърквайки, оставяме за още 3 минути. Дори след като я свалим от котлона, продължаваме да бъркаме, за да се охлади и стегне леко.

След известно време нанасяме върху тортата - сипваме отгоре и с помощта на силиконова шпатулка или четчица равномерно намазваме и отстрани. Поръсваме отгоре със сусам и украсяваме с черешки (много е красиво, ако са на малки чепки от по три черешки наведнъж).

Тъй като по време на намазването глазурата неминуемо се стича леко отстрани и по чинията,

може внимателно да пренесем готовата торта с ягоди с помощта на 1 или 2 шпатули за торти в друг поднос, с който ще я поднасяме.

И невероятната веган торта е готова! Чудесна е и прясно приготвена, но престояла за една нощ е още по-сладка и сочна!

Ароматна веган плодова торта с ягоди, череши и ябълка – за специални поводи и рождени дни, в които с блажено спокойствие може да се насладим на здравословното сладко вълшебство!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: