Начин на приготвяне
Нужна ни е чаша с вместимост 250 мл и малка форма за торта с подвижен ринг с диаметър 17 см, които ще ни помогнат в приготвянето на тази веган торта с ягоди и череши.
В съд, удобен за разбъркване, приготвяме сместа за блатовете. Докато разбъркваме почти непрестанно с телена сладкарска бъркалка, добавяме едно след друго продуктите в следния ред – гореща вода, сода, ябълков оцет, кафява захар, ванилия, шарлан, канела, какао, пълнозърнесто и типово брашно.
Към хомогенната смес прибавяме ябълката (обелена и настъргана) и натрошените орехи. Разстиламе половината от сместа във формата за торта с подвижен ринг, която предварително сме намазали с шарлан.
Печем първия блат на 180 градуса за около 25-30 минути. След като е готов, го изваждаме от формата и изпичаме втория блат в същата (измита, подсушена и отново намазана с шарлан) на същите градуси и минути.
Докато се пекат един след друг двата блата, се заемаме с приготовянето на ягодовия крем. За целта ще използваме домашно овесено мляко, което приготвяме като накисваме фините овесени ядки в студена вода за около 15 минутки.
След това прибавяме към тях пресни ягоди, нарязани на парченца. Смиламе с пасатор или в блендер. Наливаме течността в тенджера и слагаме на котлона да заври. Докато се сгрява, прибавяме кафявата захар и ванилията и разбъркваме почти непрекъснато.
Щом заври, прибавяме постепенно финия царевичен грис, като не спираме да разбъркваме с телена бъркалка, за да не стане на бучки. След няколко минути грисът вече е сварен и кремът се е сгъстил. Сваляме от котлона и оставяме да изстива (като изстине, ще се стегне допълнително и няма да е течен).
Готовите блатове за страхотната плодова торта, също вече леко поизстинали, оформяме като с нож изрязваме излишното на височина връхче при печенето (като на снимките).
Намазваме дебел равномерен слой от ягодовия крем върху първия блат и поставяме втория отгоре с леко притискане. Премахваме крема, който стърчи отстрани.
Ред е на какаовата глазура. За нея е нужно да смесим всички продукти в малка тенджерка – какао, рожков, кафява кристална захар, шарлан и вода. След като се смесят добре, поставяме на котлона и разбъркваме енергично и непрестанно.
Като заври, все още разбърквайки, оставяме за още 3 минути. Дори след като я свалим от котлона, продължаваме да бъркаме, за да се охлади и стегне леко.
След известно време нанасяме върху тортата - сипваме отгоре и с помощта на силиконова шпатулка или четчица равномерно намазваме и отстрани. Поръсваме отгоре със сусам и украсяваме с черешки (много е красиво, ако са на малки чепки от по три черешки наведнъж).
Тъй като по време на намазването глазурата неминуемо се стича леко отстрани и по чинията,
може внимателно да пренесем готовата торта с ягоди с помощта на 1 или 2 шпатули за торти в друг поднос, с който ще я поднасяме.
И невероятната веган торта е готова! Чудесна е и прясно приготвена, но престояла за една нощ е още по-сладка и сочна!
Ароматна веган плодова торта с ягоди, череши и ябълка – за специални поводи и рождени дни, в които с блажено спокойствие може да се насладим на здравословното сладко вълшебство!
Чудно Вкусно!