Начин на приготвяне
За да приготвите блата, разбийте жълтъците със захарта. Добавете и брашното и продължете да бъркате. След това внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци.
Посочените дози са за 1 блат, но е добре да приготвите 2. Изсипете блата в намазнена малка тава и го изпечете на 150-200 градуса.
За крема накиснете желатина, ако е на листчета в студена вода за около 5 минути. Разбийте жълтъците и захарта и ги смесете с млякото и ванилията. Сложете на средно силен котлон и бъркайте до сгъстяване на крема. Добавете желатина в още топлия крем и разбъркайте добре.
За да приготвите соса, сложете да кипне водата и захарта, добавете плодовете за 5 минути. Махнете от огъня и смелете с миксер, след което прецедете и смесете с разтопения втори желатин.
В поднос сложете единия блат, полейте го със соса, с малко от крема и наредете по него резени от плодовете, които сте избрали. Сложете втория блат и го полейте отново със сос, след което и крем.
Разстелете крема добре и по стените на тортата. Върху тортата наредете произволно от избраните плодове. Отстрани украсете с филираните бадеми.
Отгоре залейте с разтворения горещ желатин, но внимавайте да не изтече много отстрани. Сложете тортата за 2-3 часа в хладилника, за да стегне.
Коментари