Начин на приготвяне
Разбиваме добре яйцата със захарта до побеляване. Към тях прибавяме киселото мляко и растителната мазнина.
Брашното пресяваме с бакпулвера и ароматизираме с ванилиите. Прибавяме щипка сол.
Настъргваме кората от лимона, за да придаде цитрусова свежест на сладката баница.
Смесваме течните със сухите съставки до хомогенна смес, чиято консистенция е с гъстотата на кексовото тесто.
Локумените кубчета нарязваме на половинки.
Разстиламе корите и работим от тясната част, защото се съобразих с дължината на йена глаз тавичката. (рулцата можете да завивате и от широката част, ако разполагате с по-голяма правоъгълна тавичка).
Първата кора намазваме с разтопено масло.
Прилепваме отгоре две кори и завиваме по три кори на руло. Върху повърхността на третата разпределяме равномерно от сместа. За целта можете да използвате четка или да заглаждате с ръка. В края на кората подреждаме парченца локум. Завиваме на рехаво руло.
Подреждаме в правоъгълна тава предварително намазана с масло.
С останалата кексова смес (около 5 с.л.) заливаме корите.
От този пакет кори приготвих 5 сладки рула. С останалия последен лист покрих баницата.
Изпичаме в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
През това време си приготвих сиропа. Този път той не е от захар, вода, ванилия и лимонова кора.
Предния ден варих сладко от бели череши и ми остана бурканче от сиропа на сладкото.
Чаша от него смесих с малко вода и загрях на котлона.
Сладкото е овкусено предварително с ванилия, а ароматът на черешите ще допълни с деликатния си вкус сладката баница.
Вие си пригответе сироп и докато е горещ залейте изстиналата баница. Оставете я за 10-12 ч., за да усвои сиропът.
Сиропираната баница с локум и кексово тесто е готова.